RETETE DELICIOASE
Pireu de dovlecel cu lamaie
(preparare: 10 min./fierbere: 15 min.)
150 g de dovlecei; 20 g de branza alba (sau 10 g de iaurt + 10 g de smantana); 1 lingura de suc de lamaie; 1 varf de sare.
Se taie capetele dovleacului. Se spala bine fara a se indeparta coaja. Se fierbe 15 minute in cuptorul cu microunde. Se pune in mixer, adaugandu-se sare si sucul de lamaie, apoi se adauga si branza, amestecand mereu. Se serveste in farfurioara copilului.
Piure "cucurigu"
Potrivit copilasilor care papa deja ou si iaurt.
100g fasole verde proaspata, 1/3 galbenus de ou fiert tare, 1 lingura iaurt, putin patrunjel, o bucatica de unt cat o aluna
Se fierbe fasolea in baie de aburi (20 de minute), apoi se amesteca cu patrunjelul si galbenusul faramitat.Se adauga iaurtul si se mixeaza bine. Se serveste cald, garnisit cu unt.
Piure din zarzavatul de la supa
Zarzavatul de la supa (morcov, patrunjel, cartof) se paseaza fierbinte prin sita. Se amesteca cu lapte sau putina smantana, putin unt si zeama de lamaie. Se poate servi ca garnitura, sau felul doi.
Piure de cartofi
Piure-ul de cartofi se poate pregati din cartofi copti in coaja sau fierti (250 g), lapte (100 g), unt (½ lingurita), sare (un strop). Cartofii fierbinti se paseaza prin sita sau se zdrobesc cu furculita si amesteca cu laptele si untul. Se poate adauga si galbenus de ou sau branza de vaci.
Piure de cartofi cu sfecla
Acest piure este indicat si copiilor anemici.
500 g sfecla rosie, 250 g cartofi, 50 g unt, 100 ml lapte, 1 lingurita seminte sfaramate de chimen, sare
Curata sfecla si cartofii, taie-i in felii subtiri sau in cubulete. Pune intr-o cratita putin unt si legumele. Adauga apa, cat sa se acopere legumele si fierbe la foc potrivit.
Dupa ce legumele s-au inmuiat, paseaza-le trecandu-le prin sita sau marunteste-le cu ajutorul unui mixer. Pune apoi laptele cald, restul de unt si praful de chimen si amesteca bine piureul cu o lingura de lemn. Potriveste de sare.
Piure de tapioca
25 cl (250 ml) de lapte, 4-5 linguri cu gris de tapioca, putina branza rasa, putina sare, 1 bucatica de unt cat o aluna
Se fierbe laptele pana da in clocot. Se adauga grisul presarandu-l, amestecand continuu (altfel se lipeste si se fac cocoloase). Se lasa sa fiarba la foc mic 4-5 minute, amestecand mereu. Se opreste focul, se adauga sarea, untul si branza. Se lasa sa se raceasca intr-o farfurie 2 minute.
Daca vi se pare ca este prea gros adaugati 2 linguri cu lapte rece si amestecati. Pireul este gata si il puteti servi.
"Este o reteta care se prepara foarte repede, adecvata pentru masa de seara, este hranitoare si, in general, bebelusii o adora (in plus, ii obisnuieste treptat cu bucatelele mici).”
Variante:
1) Se adauga 1 galbenus de ou inainte de a opri focul (peste laptele cu gris).
2) Se inlocuiesc cei 10 cl de lapte cu 100 g pireu sau suc de legume
3) Se inlocuieste untul cu 1 branza topita strivita.
Tarta cu piure de spanac
1 cartof mare, 50g spanac congelat, 1 ou, 40ml lapte, 1 lingurita smantana proaspata
Cartoful se curata, se taie in bucati si se pune la fiert intr-o cratita cu apa clocotinda.
Cu 2 minute inainte de a termina de fiert cartoful, se adauga in cratita la fiert si spanacul.
Din lapte caldut si smantana sa face un sos.
Dupa ce au fiert, spanacul si cartofii se amesteca bine, pana se obtine un piure care se amesteca cu oul.Combinatia obtinuta se pune intr-un vas termorezistent uns cu unt si se fierbe in bain-marie circa de 15 minute.
Se serveste pe un platou, turnand deasupra amestecul caldut de lapte si smantana.
Variatie cu cartofi
1 cartof mare; un sfert de anason; putin lapte pentru varsta a doua (sau lapte semismantanit); putina sare
Fierbeti in baie de aburi sau in cuptorul cu microunde, cartoful si anasonul taiate marunt. Apoi, amestecati totul cu putin lapte pana obtineti un pireu cremos. Serviti. Succesul este garantat la bebelusii carora le place gustul parfumat al anasonului.
Vinete umplute
1 vanata mica; 2 tomate bine coapte; ¼ de hasma; cateva fire de tarhon proaspat (sau congelat); mirodenii (cimbrisor, foi de dafin); putina sare
Se incalzeste cuptorul la 210 ° C (termostat 7). Vanata se spala bine, se inteapa cu o furculita si se coace in cuptor in jur de 20 de minute. Intre timp, se cufunda tomatele cateva secunde intr-o cratita cu apa fierbinte pentru ca pielita sa li se desprinda usor. Apoi, se curata tomatele de coaja si li se scoate partea centrala. Dupa aceea, tomatele se taie pe latime pentru a li se scoate samburii cu o lingurita. In final, se taie tomatele in bucatele mici. Se taie marunt hasma si se rumeneste putin intr-o tigaie cu foarte putin ulei. Se adauga tomatele, cimbrisorul, foile de dafin si sarea, si se lasa pe foc cam 10 minute. Cand vanata este coapta, se taie pe lungime, se acopera cu sosul de tomate, iar deasupra se presara tarhon.
Suc de rosii
1-2 rosii, 1 lingurita de zahar (optional)
Rosiile bine coapte, se spala si se scufunda cateva secunde intr-un vas cu apa clocotita. Se scot, se curata de pielita, se scot samburii si se zdrobesc in storcator sau in tifon. Zeama poate fi amestecata cu zahar in proportie de 5 g zahar (o lingurita la 100 g rosii.
Gris cu rosii
2 linguri de gris, 1 sau 2 rosii, 1 pahar cu lapte, sare, unt
Turnati in ploaie grisul in laptele in colcot. Fierbeti 10 minute amestecand continuu. Preparati un pireu de rosii.
Amestecati, sarati, adaugati unt cat o aluna.
Deliciu rece cu castraveti
1 castravete, 30 cl branza de vaci, 30 cl supa de pasare, 2 lingurite suc de lamaie, sare, piper
Curatati castravetele si scoateti-i toti samburii. Cel mai bine este sa taiati castravetele in doua si sa ii scoateti cu ajutorul unei lingurite. Lasati deoparte o bucatica din castravete pe care o veti taia in cubulete sau rondele. Mixati restul cu sucul de lamaie. In amestecul obtinut, turnati supa de pasare si branza de vaci.
Condimentati. Daca doriti, puteti adauga putin anis. Lasati sa se odihneasca la frigider. Serviti-o, decorand cu cuburile sau rondelele de castravete si cu frunzulite de menta.
Sfat: Este indicat sa serviti aceasta supa la o zi sau doua de la preparare, ceea ce permite aromelor sa se patrunda.
Variante: mai puteti adauga, inainte de servire, cubulete de pulpa de rosii (iar incepand cu 1 an: creveti roz, decorticati).
Orez chinezesc
(preparare: 10 min./fierbere: 20 min.)
4 pahare de orez; 3 oua; 200 g de mazare; 300 g de sunca; Se fierbe orezul, apoi se scurge. Se bat ouale si se adauga o lingura de apa. Se prepara omleta in tigaie.
Pentru copil: se pun intr-un bol 120 ml de apa de la fiertura de orez, se adauga 30 g de orez fiert, 50 g de mazare si 15 g de sunca. Se amesteca cu mixerul si se pune in biberon.
Pentru restul familiei: se condimenteaza, se pune sare si piper
Gris verde
6 frunze de laptuca (salata verde), un dovlecel, 2 linguri gris, branza rasa, sare
Luati salata si un dovlecel taiat bucatele. Amestecati totul cu mixerul, adaugand putina apa. Aduceti la fierbere si adaugati doua linguri cu gris. Lasati sa fiarba la foc mic timp de cateva minute. Sarati. Presarati cu branza rasa.
Clatite marocane
500 g. de gris fin, ½ litru de lapte caldut, 15 cl (150 ml) de apa (sau echivalentul unui pahar de ceai), 3 galbenusuri de ou, 40 g. de drojdie de panificatie
Pregatirea aluatului: amestecati toate ingredientele impreuna intr-un recipient adanc, pana se obtine o pasta grasa si putin fluida. Lasati coca sa se odihneasca o jumatate de ora.
Coacerea: Cu un polonic micut "special pentru clatite", turnati aluatul intr-o tigaie cu teflon (care nu lipeste), neunsa cu unt, si care a fost incalzita in prealabil. Pe foc mediu, lasati sa se coaca clatita (care trebuie sa fie destul de groasa) pe o singura parte, pana cand aluatul face zeci de gauri (este foarte important, deoarece aceasta este particularitatea clatitelor marocane). Luati clatita de pe foc, asezati-o pe o farfurie, ungeti-o cu unt, si repetati aceeasi operatie pentru clatitele care urmeaza.
Puteti servi clatitele cu zahar sau cu dulceata, sunt delicioase!
Pentru adulti, sau pentru copiii mai mari, puteti servi clatitele cu ceai de menta (foarte dulce).
Mancare de peste cu fasole verde si frunze de hasmatuchi
(preparare: 40 min./fierbere: 50 min.)
250 g de fasole verde; 100 ml de lapte; 40 g de peste; o lingurita de faina; 1 galbenus de ou proaspat; 1 frunza de hasmatuchi
Se desface fasolea verde si se spala. Se fierbe 15 minute in putina apa fara sare. Se adauga pestele si se mai lasa la fiert 4 minute. Se scurge fasolea, apoi se pune in mixer pentru a obtine o pasta care se aseaza in doua tavi. Se pune apoi pestele in mixer si se adauga laptele, galbenusul de ou, faina si frunza de hasmatuchi. Dupa ce se amesteca totul, se pune compozitia in cele doua tavi de fasole verde si se da la cuptor (180°C la termostat 6).
Peste de aprilie
40 g de file de peste slab (carne de morun proaspata, merlan…)
1 dovlecel, 1 morcov mic, o picatura de ulei de masline, o felie de lamaie
Spalati si curatati legumele, dati-le prin razatoare pentru a obtine lamele mici.
Puneti legumele pe o foaie de aluminiu, deasupra legumelor asezati fileul de peste, si bagati foaia de aluminiu in cuptorul incalzit in prealabil la 250º (termostat 7-8).
Turnati cateva picaturi de ulei si de lamaie.
Inchideti hartia de aluminiu si lasati-o in cuptor 6-8 minute.
Cand sunt gata, zdrobiti legumele si pestele, si aranjati preparatul in farfuria bebelusului, dandu-i forma unui peste
Vanata umpluta in stil vegetarian
o vanata mica, 2 rosii bine coapte, cateva fire de tarhon proaspat congelat, marar si patrunjel, un varf de sare
Incalziti mai intai cuptorul la 210°C (termostatul la 7). Dupa ce ati spalat cu grija vanata si ati intepat-o cu o furculita, coaceti-o in cuptor timp de 20 de minute. In acest timp, intr-o cratita cu apa clocotita, puneti rosiile pentru a putea fi decojite de pielite. Decojiti-le si scoateti miezul. Taiati rosiile in bucatele mici, de forma unor zaruri.Puneti putin ulei in tigaie. Adaugati rosiile, mararul, patrunjelul si sarea. Lasati sa clocoteasca 10 minute. Cand vanata s-a copt taiati-o in doua, acoperiti-o cu aceasta pasta de rosii preparata si presarati deasupra tarhon. Serviti-o!
Pateu
3 ficatei de pui se fierb bine in apa cu putina sare si cind sint fierti se paseaza bine cu furculita. Se adauga un galbenus fiert tare, un cubulet de unt si o lingura de smintina.
Dupa 1 an se poate adauga si ½ ceapa mica data pe razatoare. Se amesteca foarte bine si se intinde pe piine.
Salata de vinete cu carne de vita
(preparare: 10 min./fierbere: 5 min.)
150 g de vinete, 20 g de carne de vita, 50 ml de lapte
Se spala vanata si se taie in doua. Se pun cele doua bucati in cuptorul cu microunde. Se lasa timp de 4 minute. Se lasa carnea intr-o tigaie neteda. Cand vanata este gata, se rade interiorul cu o lingurita apoi se pun in mixer vanata, laptele si carnea. Se amesteca totul pana se obtine o pasta omogena.
Musaca de cartofi
2 cartofi mari, 30 g de fleica de carne de vita, tocata (sau piept de pui, sau escalop de curca), un sfert de pahar de lapte
o bucatica de unt de dimensiunile unei alune, putina sare
Se face un pireu din cartofi si lapte. Se unge cu unt un vas termorezistent, se pune carnea in vas si se acopera cu un strat de pireu. Deasupra pireului se pune unt, apoi se da vasul la cuptorul incalzit in prealabil la 220 ° C si se tine la cuptor cam 10 minute. Se poate servi dupa ce se raceste suficient.
O varianta: Se urmeaza reteta de mai sus pentru musaca de cartofi. In plus, se adauga un strat de crema de porumb intre pireul de cartofi si carnea tocata. Reteta este cu adevarat delicioasa si foarte hranitoare!
Jambon cu legume
o jumatate de felie de sunca presata, 5 linguri cu iaurt gras (40% grasime), 10 ridichi mici, roz (de preferinta sa nu fie iuti),
4 frunze de salata verde (de preferat cu foile verzi caci au mai multe vitamine), un fir de patrunjel, 1 lingurita cu suc de lamaie
Se curata si se spala cu grija ridichile, frunzele de salata si patrunjelul. Se pun impreuna cu jambonul, sucul de lamaie si iaurtul gras intr-un vas, se zdrobesc si se amesteca cu mixerul pana se obtine o crema groasa. Se serveste.
Dupa ce copilul a implinit 1 an se poate inlocui jambonul cu 1 ou tare.
File de morun proaspat cu anason
40 g file de morun proaspat; jumatate de bulb de anason (aproximativ 120 g); cateva frunze de busuioc; 1 bucatica de unt de marimea unei alune
Se spala anasonul, apoi se pune intr-o cratita cu apa clocotita si se lasa sa fiarba la foc mediu in jur de 30 de minute. Se spala frunzele de busuioc si se taie foarte marunt cu ajutorul unei foarfeci de bucatarie (sau cu un cutit foarte ascutit). Dupa ce anasonul a fiert, se zdrobeste pana devine ca un pireu, apoi se amesteca cu busuiocul. Intr-o tigaie cu teflon (de care nu se lipeste ceea ce prajesti) se frige pestele. Apoi, se aranjeaza pestele in farfuria bebelusului, dupa ce, in prealabil, i s-au scos oasele si a fost farimitat/maruntit. Se adauga pireul de anason si se serveste.
Pui cu grepfrut
20 g de piept de pui fiert si taiat marunt (sau escalop de curca)
jumatate de grepfrut roz
120 g de iaurt gros (40% grasime)
1 fir de hasmatuchi
Se crata grepfrutul, se desface in felii, se indeparteaza pielita fina care inconjoara pulpa fructului si se scot samburii. Se aseaza bucatile de grepfrut intr-o farfurie adanca, se adauga iaurtul gros si se striveste totul cat mai bine. Se spala si se taie marunt hasmatuchi. Se amesteca bine toate ingredientele, pana se obtine o crema. Se serveste. (Se recomanda ca acest fel de mancare sa fie servit rece).
Pasta de carne cu cartofi
Doua pulpe de pui dezosat se pun la fiert, pana cand carnea devine frageda; Intre timp se pun la fiert doi cartofi de marime medie impreuna cu verdeata.Se scot din apa, se zdrobesc, si se amesteca cu carnea tocata sau maruntita.Se adauga un iaurt de 150 g, si putina sare.Se amesteca pana devine o crema groasa.Se poate servi ca atare sau pe paine!
Pasta de pui cu cartofi
2 pulpe pui dezosate, 2 cartofi de marime mijlocie, 150ml iaurt, verdeata pentru gust
Pulpele se fierb pana cand carnea devine frageda.Separat, se fierb cartofii (curatati si taiati) cu verdeata. Dupa ce au fiert, cartofii se paseaza ca pentru piure, carnea se toaca foarte fin si se amesteca cu iaurtul
Se serveste ca atare sau uns pe paine.
Ciulama
Pt 6 portii: 600g carne pasare, 80g ceapa, 50g morcov,, 50g rad. de patrunjel, 5 lingurite unt (ulei), 2 lingurite faina, 100ml lapte, zeama de carne.
Bucatile de carne se fierb impreuna cu zarzavatul tocat. Separat, intr-o cratita, se incinge untul, se amesteca cu faina, apoi se stinge cu lapte si cu zeama de carne, amestecand mereu cu telul, sa nu se formeze cocoloase. Se fiebe pana cand capata consistenta unei smantani groase, se adauga bucatele de carne si se mai da un clocot. Se serveste fierbinte cu mamaliguta.
File de calcan cu lapte (preparare: 40 min./fierbere: 50 min.)
30 g file de calcan, ½ ceasca de lapte, 10 g unt, orez fiert
Adaugati peste lapte o jumatate de ceasca de apa si puneti pe foc.
Cand a inceput sa dea in clocote, adaugati pestele si lasati-l sa fiarba la foc mic timp de 5 minute. Scurgeti pestele, adaugati cateva lingurite de orez fiert si zdrobit bine si serviti cu putin unt topit.
Spanac florentin
200-250 g spanac, 2-3 rosii, 2-3 lingurite smantana, parmezan ras, unt.
Se curata spanacul si se spala, se pune intr-o cratita cu putin ului si apa, pana se inmoaie. Se spala rosiile, se taie si se pun intr-o tava unsa cu unt, sa se rumeneasca la cuptor. Spanacul se pune intr-o forma unsa, deasupra se pun rosiile, se presara parmezan ras si se mai lasa 10-12 min. la cuptor.
Budinca de peste
Se fierbe pestele si se curata de oase. Se caleste in putin unt o ceapa mica si o rosie. Peste ele se pun bucatelele de peste, putin patrunjel, o foaie de dafin si se acopera cu lapte (putin, numai cat sa le acopere!). Si un praf de vegeta. Se mai lasa pe foc 3-4 minute. Dupa ce se ia de pe foc, se mai adauga in compozitie si putin cascaval ras care se topeste.
Separat se face un piure de cartofi cu lapte si unt.
Se pun intr-un vas jena intai compozitia cu peste si deasupra piureul de cartofi, iar motz deasupra iarasi niste cascaval ras.
Se da foarte putin la cuptor si GATA!
Chiftelute de pasare
Ingrediente (pentru 4 portii) : 500 g carne de pasare, 60 g paine alba, 200 ml lapte, 60 g unt, 30 g faina (pesmet), 10 g sare
Carnea, curatata de pielite si tendoane, se da de doua ori prin masina de tocat (a doua oara si cu paine, muiata in lapte). Se adauga sarea, laptele rece si jumatate din unt. Se amesteca tocatura pana ce se omogenizeaza si intreaga compozitie devine ca o pasta. Cu mana uda, se formeaza chiftelute, care se tavalesc prin faina (pesmet) si se prajesc in restul de unt (ulei) incins, cate 5 minute pe fiecare parte. La sfarsit, se pun 5 minute la cuptor.
De la 7 luni
Cuscus cu pui (sau miel)
1 pahar cu gris, 1 morcov, 1 dovlecel mic, putin din partea alba a unei bucati de praz, o bucata de piept de pui fiert (sau 30 g de carne de miel fiarta), patrunjel, o bucatica de unt de dimensiunile unei nuci sau ulei, putina sare
Se pune apa la fiert. Cand fierbe in clocot se pun legumele si patrunjelul taiate marunt si se lasa sa fiarba in jur de 10 minute. Apoi, se adauga grisul si se lasa sa fiarba inca 8 minute.
Dupa ce se iau de pe foc se scurg, se sareaza si se adauga untul sau uleiul, si carnea.
Se zdrobesc toate ingredientele daca bebelusul dumneavoastra nu poate inca sa mestece singur bucatelele
Pateu delicios
2 cartofi, 3 ficatei pasare, 50 g lapte, o lingurita unt, sare, ½ lingurita smantana
Se fierb cartofii cu ficateii. Se zdrobesc, se adauga untul, laptele, smanatana si se amesteca bine. Apoi se adauga sarea.
SUPE SI CIORBITE
De la 7 luni
O supa atat de... varza!
200 g conopida, 2 linguri branza bine amestecata (40% grasime), 25 cl supa de carne de pasare, 1 varf de nuca pudra
Taiati conopida bucatele mici si clatiti-le foarte bine sub un jet de apa. Intr-o caserola, incalziti putin ulei si adaugati conopida putin cate putin pana ce amestecul devine o pasta (aproximativ 5 min.). Adaugati apoi supa de carne de pasare, acoperiti si lasati pe foc mic aproximativ un sfert de ora. Daca dupa acest interval de timp amestecul este pastos, luati de pe foc, adaugati branza si nuca pudra. Amestecati bine pana obtineti o supa-crema. Si gata, puteti s-o serviti!
DESERTURI DELICIOASE
De la 6 luni
Papanasi fierti
150 g branza de vaci, 1 ou, 1 lingurita unt, 25 g faina, 30 g zahar, smantana.
Se freaca bine branza de vaci cu galbenusul, se adauga untul, faina si albusul batut spuma; se amesteca obtinand o pasta care se ia cu lingurita. Se pune la fiert apa cu sare si cand clocoteste se pun papanasii care se fierb 5-10 min. (se ridica la suprafata). Se scurg, se pun intr-o forma, se toarna smantana si se pun in cuptorul incins 5 min.
Galusti de gris cu lapte
1 ou, gris, 1 litru apa, 300 g lapte, 4 lingurite zahar, vanilie.
Se pune la fiert apa cu sare. Cand fierbe in clocot, se bate oul intreg si se adauga gris atat cat sa obtinem o pasta care nu curge, fara a fi insa vartoasa. Imediat ce ai pregatit compozitia de galuste, cu lingurita inmuiata in apa tai galusti foarte mici pe care le pui in apa care fierbe.
Se fierb galustele incercand una pe care o taiem in doua cu lingurita, controland daca a fiert si mijlocul. Galustele bine reusite cresc si sunt moi. Cand sunt fierte, se strecoara si se pun in laptele fiert separat cu zahar si vanilie. Se dau ca desert.
Crema de orez
Se ia o ceasca ca unitate de masura
1 masura de orez zdrobit fin sau sfarimat
1 masura de lapte
3/4 de masura de zahar pudra
7 masuri de apa
½ de masura de apa de floare de portocal
Se pun toate ingredientele (cu exceptia florii de portocal) intr-o oala, preferabil de fonta, pe foc mic amestecand incontinuu. Cand continutul oalei incepe sa fiarba, se adauga floarea de portocal, si se mai lasa sa fiarba, amestecand in continuare. Cand crema incepe sa se ingroase, se ia de pe foc si se pune in castronase termorezistente. (Crema se poate decora cu scortisoara praf). Se pune crema la rece.
Papanasi cu branza
100g branza dulce de vaci, 20g faina sau gris, ½ ou (numai galbenus pentru copii sub un an), 5g unt sau ½ lingurita smantana, 10g zahar
Branza de vaci se amesteca cu oul si zaharul, dupa care se incorporeaza cu grija in faina sau gris.Cu o lingura inmuiata in apa se ia din compozitie si se pune la fiert intr-un vas cu apa in clocot. Papanasii sunt gata cand se ridica la suprafata si compozitia s-a "legat" destul.
Se servesc cu smantana sau unt deasupra, mai dulce, cu dulceata sau sirop.
Budinca de mere
2 oua,, 50 g zahar, - 20 g unt, - 30 g faina, - 250 g mere rase.
Curata cateva mere, da-le prin razatoare si presara putin zahar. Separat freaca 50 g zahar cu unt, adauga galbenusurile, apoi faina in ploaie si merele, la urma albusurile batute spuma. Se coace ¾ ora intr-o forma unsa si presarata cu pesmet. Se serveste cu sirop de fructe.
Mere umplute
2 oua, 100ml lapte, 2-3 felii de paine, 2 linguri stafide, 150g zahar, pesmet si unt pentru tapetat
Merele se spala si li se decupeaza deasupra un capacel.Se scoate cotorul si se scobeste restul de miez, care se amesteca cu ouale, miezul de paine (inmuiat in lapte si stors), stafidele si putin zahar.Cu aceasta compozitie se umplu merele, care apoi se aseaza intr-un vas uns cu unt si tapetat cu pesmet. Se dau la cuptor, la foc potrivit, unde se lasa aproximativ 30 minute.
Se servesc calde si glasate cu sirop obtinut din zaharul ramas.
Banana cu branza de vaci
branza de vaci, o banana, dulceata (sau miere de albine dupa 1 an)
Se amesteca ingredientele pana se obtine un piure omogen.
Poate fi servit la micul dejun sau ca desert.
Piure de gutui cu biscuiti
1 gutuie, 2 linguri zahar, pesmet din 4-5 biscuiti
O gutuie taiata cubulete, 2 lingurite de zahar si apa cat sa treaca peste cu 2-3 degete. Se fierbe pana gutuia devine foarte moale, apoi se paseaza foarte bine, se adauga 4-5 biscuiti pisati si cateva linguri din zeama in care a fiert gutuia.
Se serveste piureul ca atare, rece.Puteti oferi copilului si zeama in care a fiert gutuia.
Piure de fructe cu branza de vaci
1 mar (portocala/piersica/2-3 caise), 1cm banana, 1 lingurita brinza de vaci, 2 linguritze faina de biscuiti, 50 ml ceai
Se fierbe putin faina de biscuiti in ceai, dupa care se pune, impreuna cu restul ingredientelor, in blender.Se amesteca pana se obtine o pasta.Daca este prea groasa, se subtiaza cu putin ceai.
Dupa cateva zile se poate adauga si o feliuta (1 cm) de morcov.
Se serveste piureul ca atare, ca mic dejun sau desert.
Budinca de mere cu gris (orez)
Zahar, gris sau orez, mar curatat si feliat, lapte, putin unt
Intr-o craticioara unsa bine cu unt se pun straturi de zahar (strat fin), gris (orez) si felii de mar.Se repeta pana se umple cratita, se toarna lapte cat sa acopere straturile si se da la cuptor.
Este gata cand grisul (orezul) este fiert.
Cottage cheese sundae
¼ cescuta fructe feliate (banana, cantalup, piersici, capsuni), ¼ cescuta brinza de vaci, 1 lingura smintina, 2 linguri dulceata (cu sirop), 1 lingura germeni de griu (optional)
Se aseaza fructele intr-un cerc, in mijloc se pune brinza amestecata in prealabil cu smintina si se decoreaza cu restul ingredientelor (dulceata si germenii de griu).
Se serveste rece.
Bomboane energizante cu polen de albine
2 lingurite polen, 2 linguri miere lichida, miezul de la 10 nuci dat prin masina sau pisat, 1 lingurita de fulgi de grau, un varf de cutit pulbere de busuioc
Cele 2 linguri de miere se amesteca cu polenul pana se omogenizeaza (polenul poate fi macinat cu rasnita electrica de cafea pentru ca amestecul sa fie mai omogen); se adauga pe rand fulgii de grau, miezul de nuca si busuiocul. Totul se amesteca foarte bine. In final, trebuie sa rezulte o pasta foarte groasa, care se poate modela sub forma unor mici sfere. In cazul in care compozitia este prea subtire, se mai adauga fulgi de grau; daca este prea groasa, se adauga miere in plus.
Se servesc, una-doua pe zi, inainte de masa.
Crema de orez
1 ceasca de orez zdrobit fin sau sfarimat, 1 ceasca de lapte, ¾ de ceasca de zahar pudra, 7 cesti de apa, ½ ceasca de apa de floare de portocal
Se pun toate ingredientele (cu exceptia florii de portocal) intr-o oala, preferabil de fonta, pe foc mic amestecand incontinuu. Cand continutul oalei incepe sa fiarba, se adauga floarea de portocal, si se mai lasa sa fiarba, amestecand in continuare. Cand crema incepe sa se ingroase, se ia de pe foc si se pune in castronase termorezistente. (Crema se poate decora cu scortisoara praf). Se pune crema la rece.
Fructe cu biscuiti
1 biscuit pentru bebelusi, unul sau mai multe fructe proaspete
Se rupe biscuitul in bucati si se pune sa se inmoaie in sucul fructelor. Se striveste biscuitul imbibat cu sucul de fructe si se amesteca bine, apoi se serveste.
Spuma mentolata de capsuni
100 g de capsuni (sau fragi), 2 iaurtele cu 40% grasime, 1 pachetel de zahar vanilat, sucul de la un sfert de lamaie, cateva frunze de menta proaspata bine spalate
Se spala bine capsunile, li se scot coditele, se strivesc si se amesteca cu iaurtelul, zaharul vanilat, sucul de lamaie si frunzele de menta pana se obtine o crema spumoasa. Se serveste imediat intr-un castronas. Este delicioasa!
Iaurtul - se prepara din lapte fiert si racit brusc la care se adauga o lingura iaurt din ziua precedenta; vasul cu lapte se pune la cald; cand s-a inchegat se pune la frigider si se pastreaza 24 h.
Gris cu lapte - se fierb 200-250 ml lapte cu 2 lingurite zahar; cand incepe sa fiarba se adauga grisul amestecand mereu.
Biscuiti cu lapte - biscuiti simplii se piseaza bine; se fierb 2 ligurite de praf de biscuiti cu o lingurita zahar si 200 ml lapte 5-10 min.
Budinca I - se fierb 200 ml lapte zaharat (2 lingurite zahar) cu o lingura fainos 20 min.; se pune preparatul intr-o forma caramelizata si se da la cuptor 10 min.
Budinca II - 200 ml lapte, 1 lingura orez, 1 lingura zahar, 1 mar, 1 ou, 2 lingurite unt.
Marul se curata de coaja, se rade, se amesteca cu zaharul.
Orezul se fierbe in lapte; dupa ce s-a racit se adauga galbenusul, merele rase, albusul batut spuma. Intr-un vas Jena bine uns cu unt se rastoarna compozitia, se presara pesmet si se tine la cuptor 30 min.
Orez cu lapte
I. Spal orezul in cateva ape si-l las, nu 10-15 minute, poate 1-2 minute, in apa rece sau calduta. Intre timp pun laptele la fiert. Cred ca esti de acord cu mine ca orezul cu lapte e bun mai lichid, adica sa ramana destul laptic, sa nu fie absorbit tot de orez. Deci pui destul lapte la fiert. Cand se incalzeste un pic pui orezul si amesteci bine, sa nu se lipeasca de fund. Pui si un strop de sare si zahar dupa gust si ai grija sa nu dea in foc. Cand incepe sa fiarba, dai focul la minimum. Mai amesteci din cand in cand in oala, usor, in timp ce te ocupi de altceva. Daca are lapte destul iti garantez ca nu trebuie pazit asa strict, ca nu se lipeste. Daca vrei, poti sa adaugi si arome, dar arome naturale, ca e pentru copil! Cand simti ca incepe sa se lipeasca de fundul vasului, acoperi cu un capac si opresti focul. Lasi inca 15 minute asa, acoperit, fara sa mai umbli in el. La sfarsit ridici capacul si voila! orezul e fiert, bobul e intreg, nu s-a lipit de vas si are exact temperatura la care e bun de servit. Nici rece, nici clocotit. Pui in castroane, adaugi dulceata sau scortisoara. Mie imi place caldut, nu fierbinte.
II. La 1 litru de lapte (asta e portia pentru noi 4) adaug o cana (din aceea mare de ceai) de orez spalat in momentul in care fierbe laptele. Invart pana clocoteste iar, apoi las sa fiarba la foc mic amestecand din cand in cand. Cand incepe sa se ingroase, trebuie amestecat mereu ca sa nu se prinda de fundul cratitei. eu gust orezul cam dupa 15 minute...depinde de orez, poate fi fiert in 15-20 min. Daca e nefiert si compzitia e deja destul de groasa, mai pun putina apa, mai las la fiert cateva minute. Dupa ce sting focul, las inca 5 minute compozitia in cratita. E de preferat ca la sfarsit sa fie destul de moale, cam ca o crema, pentru ca prin racire se mai ingroasa.
Eu servesc cu scortisoara+zahar, cacao sau dulceata.
III. Renumit orezul cu lapte turcesc: sutlach
fierb un pahar (200ml) orez in apa pana e atat de fiert incat se dezintegreaza. se pune cu nitica
apa pe foc si pe masura ce fierbe mai adaugi apa daca e necesar, important e sa fie foarte fiert
si moale. cand e gata il adaugi in 2 l de lapte clocotit si lasi sa mai fiarba putin impreuna cu
zaharul (dupa gust) si vanilie. cand vezi ca a inceput sa se adune (cam 15 min) si arata cam ca o budinca mai diluata e gata. sau daca vezi ca nu se ingroasa deloc, poti sa adaugi putintel amidon sau faina de orez. eu chiar prefer asa. il servesti asa sau il pui in caserole termorezistente.
lasi sa se raceasca si sa prinda caimac, ungi cu galbenus de ou si dai jumate de ora la cuptor
(sau pana pojghita de deasupra se rumeneste pe alocuri). e supeeeeer! eu mor dupa el.
IV. keskul
2 l lapte, 400 gr zahar, 120 gr faina de orez, 200 gr migdale macinate, 1 ou, scortisoara, alune macinate, nuca de cocos
Fierbi laptele impreuna cu zaharul. dizolava faina de orez (daca nu gasesti, e bun si amidon de porumb sau grau, dar folosesti o cantitate mai mica) in putina apa rece si adauga laptelui clocotind. adauga si migdalele macinate. amesteca in continuu cateva minute pana fierbe si se ingroasa ca un pudding. cand e gata rastoarna in caserole sau cupe, presara scortisoara, nuca de cocos si alunele. Pui oul interg inainte sa adaugi faina si amesteci bine cu lingra sau telul.
De la 7 luni
Budinca de orez pasat cu branza de vaci
1 ceasca de cafea plina cu orez, 100 g branza de vaci, 30 g zahar, 250 g apa+lapte, 30 g unt, 1 ou, sare.
Orezul ales si spalat se pune la fiert cu apa amestecata cu lapte si un praf de sare; daca scade mai adaugi apa. Se fierbe orezul pana se zdrobeste si scade apa. Se trece prin sita. Pasta obtinuta se amesteca cu branza de vaci, se adauga galbenusul de ou frecat cu zaharul si la urma albusul spuma. Se unge cu unt o cratita, se imbraca cu pesmet si se toarna compozitia, adaugand un pic de unt si deasupra. Se lasa la cuptor 40 de minute.
Fructe cu branza dulce
jumatate de ceasca cu branza dulce, jumatate de ceasca cu fructe proaspete, crude sau fierte (orice fruct), 4-6 lingurite cu suc de portocale, 2 lingurite cu miere
Se zdrobesc si se amesteca toate ingredientele, iar crema obtinuta se pune la frigider pentru a se raci. Se serveste rece.
BAUTURI RACORITOARE SI HRANITOARE
De la 6 luni
Suc de rosii
1-2 rosii, 1 lingurita de zahar (optional)
Rosiile bine coapte se spala si se cufunda cateva secunde intr-un vas cu apa clocotita. Se scot, se curata de pielita, se scot samburii si se zdrobesc in storcator sau in tifon. Zeama poate fi amestecata cu zahar in proportie de 5g zahar la 100 g rosii.
Suc de visine, cirese, capsuni, fragi, zmeura, mure
100-150 g de visine fara samburi
Se scot samburii de la visine, se aseaza intr-un vas mai adanc si se presara cu zahar. Se consuma zeama pe care o lasa.
Cand scurgem fructele de zeama, le presam cu dosul linguritei de peretii castronului, ca sa obtinem mai mult suc.
Spuma de pere si ananas
1 para mica curatata si taiata in bucati, cateva bucati de ananas, ½ lingurita cu suc de lamaie, 1 lingurita cu zahar pudra
Se strivesc para si ananasul, se amesteca bine cu mixerul, se adauga sucul de lamaie si zaharul, si se serveste.
Compot de prune
5 prune, 1 lingura cu apa, o jumatate de lingurita cu miere fluida
Spalati prunele si scoateti-le samburii, avand grija sa le aruncati pe cele care contin viermi…
Fierbeti prunele pe foc mic, intr-o cratita acoperita, timp de jumatate de ora, adaugand din cand in cand putina apa.
Zdrobiti prunele, strecurati compotul pentru a elimina bucatelele de coaja ale fructelor, si serviti compotul usor indulcit cu miere.
Compot de corcoduse
5 corcoduse, 1 lingura cu apa, o jumatate de lingurita cu miere fluida
Spalati corcodusele si scoateti-le samburii, avand grija sa le aruncati pe cele care contin viermi…Fierbeti corcodusele pe foc mic, intr-o cratita acoperita, timp de jumatate de ora, adaugand din cand in cand putina apa. Zdrobiti corcodusele, strecurati compotul pentru a elimina bucatelele de coaja ale fructelor, si serviti compotul usor indulcit cu miere.
De la 7 luni
Banana-orange gel
1 lingura gelatina, ½ cescuta apa, 1 cescuta suc de portocale (proaspat), ½ cescuta suc concentrat de banana cu portocala, 1 banana mica feliata.
Intr-o tigaita mica se amesteca gelatina in apa; se lasa la muiat 1 minut; se pune pe foc mediu pana da in clocot, se adauga sucul si concentratul si se amesteca pana gelatina este dizolvata bine; se toarna jumatate din amestec intr-o tavita mica si pune in congelator pana se intareste (cca 10'); se scoate si se adauga un strat din feliile de banana, iar deasupra se toarna restul de amestec.Se lasa la frigider pina se intareste. Se serveste taiat cubulete.
Milk-shake cu fructe
120 ml de lapte semidegresat pasteurizat, ½ banana (sau orice alt fruct copt), zeama de la ½ lamaie, 2 linguri suc de portocale, zahar vanilat
Se curata si se taie fructul in bucatele, se stropeste cu zeama de lamaie si se zdrobeste. Se adauga laptele, zaharul vanilat, sucul de portocale si se amesteca totul pana se obtine o crema groasa.
Se serveste imediat cu biberonul care are tetina cu gaura mare sau canita.
Cocktail
400 g piersici din compot, 150 g iaurt de piersici sau caise, 200 ml suc de portocale, miere (optional)
Puneti totate ingredientele in mixer (sau blender) si amestecati bine. Daca doriti adaugati cateva cuburi de gheata in pahar.
Gris cu lapte
Pentru 2 portii: 500 ml apa, 6 masuri lapte pentru varsta a doua, 30 g de gris fin, 2 linguri zahar, ½ pachetel zahar vanilat
Se fierbe grisul in 300 ml de apa timp de 15 minute, apoi se adauga 200 ml de apa, laptele praf, zaharul si zaharul vanilat. Se lasa sa fiarba 10 minute amestecand in continuu. Se serveste la temperatura adecvata.
|