Dino Dany
   Home | Contul Meu  |  Continutul Cosului  |  Plateste   
Cautare rapida
Categorii
Notificari
Informatii

Retete

RETETE DELICIOASE

De la 8 luni

Piure de conopida cu cartofi
Conopida, cartofi, lapte, 10 g unt, 1 praf sare.
Se fierb in apa cu sare conopida si cartofii. Se paseaza fierbinti, se amesteca cu laptele cald si untul si se bat bine cu mixer-ul sau telul. Se netezeste in cratita, se mai pune o lingurita de unt si se da la cuptor 5-10 min.
Pireu Mimosa
 (preparare: 10 min.)
2 pliculete de pireu de morcovi sau pireu preparat in casa din 2 morcovi fierti; 2 linguri de branza telemea; 2 galbenusuri; 160 ml lapte semi-degresat; 160 ml apa.
Fierbeti ouale 10 minute. Curatati-le de coaja si scoateti-le galbenusul fiert tare. Striviti-l cu furculita. Preparati pireul de morcovi dupa indicatiile de pe ambalaj. Adaugati branza telemea si presarati cu galbenusul strivit.

Piure de spanac
250 gr. spanac curatat / 50 gr. sos alb / 5 gr. zahar (optional) / sare
Spanacul, spalat si curatat se pune la fiert in putina apa fierbinte, sarata. Dupa 5-7 minute se scoate si se paseaza cu blenderul.
Se pregateste sosul alb din: 5 gr. faina, 5 gr. unt, 100 ml. lapte (se amesteca laptele cu faina si se fierb, amestecand incontinuu; la sfarsit sa adauga untul).
Piure-ul de spanac se amesteca cu sosul alb si se mai fierbe 10 minute, amestecand tot timpul. Dupa gust se poate pune si zahar. Inainte de servire se pate adauga unt proaspat, smantana sau zeama de lamaie, dupa gust.
Se incepe cu cantitati mici. Are efect usor laxativ. Se prepara intotdeauna proaspat. Prin pastrare si reincalzire se formeaza substante toxice ritante pentru mucoasa digestiva.

Chiftelute de orez umplute
350g orez, 40g unt, 40g cascaval ras, 40g sunca slaba, 3 oua, mozzarella, pesmet, ulei de masline, sare
Intr-o tigaie incalziti untul, caliti putin orezul si acoperiti cu apa. Sarati si lasati orezul sa fiarba asa, fara capac, cand e gata orezul trebuie sa fi absorbit toata apa. Lasati sa se raceasca, timp in care taiati mozzarella si sunca bucatele mici,
amestecati orezul racit cu 2 oua si cascavalul ras, din aceasta compozitie formati chiftelute, faceti cu o lingurita sau mai simplu cu degetul o adancitura in fiecare dintre ele (ca sa poata fii umplute), cu mozzarella si sunca, astupati cu orez, si refaceti chifteluta. Bateti oul ramas si treceti chiftelutele prin el, iar apoi prin pesmet, apoi le prajiti in ulei de masline bine incalzit in prealabil, cand sunt gata se scot pe un platou cu hartie de bucatarie.
Se servesc calde, eventual alaturi de carne. Se pot coace si in cuptor.

Budinca cu legume
1 lingurita unt, 1 lingurita faina de grau, 4 linguri lapte fierbinte, 1 lingura lapte praf, 1 ou batut, 8 linguri piure de legume
Intr-o tigaie, topiti untul la foc mediu adaugand cate putin laptele fierbinte si cel praf.Amestecati continuu pana se ingroasa.
In castronelul cu ou batut adaugati putin din sosul fierbinte obtinut, amestecati, apoi turnati oul in tigaie, peste sos. Adaugati si piureul de legume si amestecati pana se omogenizeaza.Turnati amestecul intr-un vas termorezistent uns cu grasime si coaceti in bain-marie la cuptor (incalzit in prelabil la 180 de grade).
Coaceti 30 de minute.
Se serveste cald sau rece

Budinca de legume cu ou, carne sau peste
100g legume (conopina, spanac, gulie, morcov, brocoli), 1 cartof, 20-50g carne (vitel, gaina, ficat de vitel), 1ou sau peste
Legumele curatate, maruntite se fierb in putina apa pina se inmoaie, si se fac pireu.
Carnea la fel se fierbe pina se inmoaie se face pireu si se amesteca cu pireul de legumesi cu oul fiert s-au pestele.
Dupa gust putina sare si zahar.
IMPORTANT:
Copii trebuie obisnuiti cu tot felul de gusturi.
De aceea condimentele joaca un rol important in alimentatia copilului.
gustul dulcelui, place ori carui copil, de aceea este recomandat sa se inceapa cu legumele.
Cu timpul oricare copil isi individualizeaza gustul si ceea ce nu-i place ori cum o sa refuze.

Colcannon - mancare irlandeza
1 cartof mare, 1 praz, 1 varza mica, ½ ceapa, unt cat 1 aluna, 1 ½ lingura de smantana proaspata
Spalati, curatati si taiati in cubulete prazul, cartoful si ceapa. Tocati mare varza. Puneti totul intr-o cratita cu putina apa (cat sa acopere legumele) si fierbeti pana acestea se inmoaie. Scurgeti restul de apa si zdrobiti-le. Adaugati untul si smantana si amestecati. Puteti servi cu peste sau pui.
Mancarica de legume cu mamaliguta
Mancarica de legume :
o tomata; ¼ de ardei gras; ½ de dovlecel; 40 g de vanata; ½ de ceapa; 1 lingurita cu ulei de masline; 3-4 masline negre fara samburi; 1 frunza mica de dafin si un fir de cimbrisor
Mamaliga :
200 ml de lapte (semismantanit); 40 g de gris de porumb; o bucatica de unt de dimensiunile unei alune
putina nucsoara; putina sare
Se spala si se curata toate legumele (cu exceptia dovlecelului). Se fierb vanata, ceapa, ardeiul iute, dafinul si cimbrisorul in baie de aburi timp de un sfert de ora. Se adauga tomata, dovlecelul si maslinele si se lasa sa fiarba inca 15 minute.
Intre timp, se fierbe laptele pana da in clocot, intr-o craticioara impreuna cu sarea si nucsoara. Se micsoreaza focul si se toarna grisul de porumb in ploaie (treptat). Se lasa sa fiarba 5 minute, amestecand in continuu cu o lingura de lemn. Cand mamaliga se desprinde de peretii cratitei, se opreste focul, se amesteca cu untul si se toarna intr-un tipar micut cu forma amuzanta/nostima, si se lasa sa se raceasca.
Dupa ce mancarica de legume a fiert, se scot frunza de dafin, firul de cimbrisor si se jupoaie pielita tomatei. Se zdrobesc toate legumele cu o furculita si se aseaza pe farfuria bebelusului. Se scoate mamaliga din tipar si se pune alaturi. Se serveste.

"Flan" cu morcovi
 (preparare: 10 min./coacere: 20 + 20 min.)
150 g morcovi, 15 g ceapa, 1 galbenus, 1 bucata de unt de marimea unei alune
Curatati si spalati morcovii. Taiati-i rondele. Taiati carnea in felii subtiri. Fierbeti legumele timp de 20 de minute inabusit.
Lasati sa se raceasca si amestecati cu mixerul. Incorporati galbenusul si untul de marimea unei alune. Puneti intr-o cratita.
Coaceti in cuptor la foc potrivit (termostat 6) la bain-marie timp de 20 minute.

Gogosi de cartofi
250 g cartofi, 10 g unt, 10 g branza rasa, 1 galbenus.
Cartofii copti se curata de coaja, se zdrobesc bine si se amesteca cu unt, branza si galbenusul de ou. Se asaza gramajoare pe o tava unsa, se presara schweitzer ras si se coc la foc iute.

Paste
- un castronel portivit de paste (stelute, dinozauri, patratele, cat mai mici), ½ l suc de rosii sau rosii date pe razatoare, 1 ceapa potrivita tocata marunt, 3 catei de usturoi dati pe razatoarea mica
Pui la fiert sucul de rosii cu ceapa, usturoiul, o lingurita de vegeta si 2 linguri ulei de masline. Cand ceapa e fiarta adaugi pastele care au fost fierte in apa cu un pic de sare (dupa ce stingi focul le mai lasi 5 min in apa, iar vasul sa fie acoperit si apoi le adaugi peste sucul de rosii) si mai lasi sa fiarba 5 min la foc mic, dupa care acoperi vasul si lasi sa se umfle pastele.
Le amestecam cu branzica facuta din lapte praf Bebelac si Ca lactic, branzica Almete sau "branzica de casa".

Rosie umpluta
o rosie frumoasa; un galbenus de ou; ½ esalot (hasma); un pic de ulei de masline; 25 g miez de paine inmuiat in lapte; un varf de sare; 1-2 masline negre curatate de sambure.
Preparati amestecul din galbenus de ou, esalot tocat, masline si sare. Goliti rosia de miez si umpleti-o cu acest amestec. Asezati rosia intr-o cratita unde ati pus un strat de ulei de masline si coaceti-o la foc moale.
Rosia poate fi servita cu garnitura de orez alb sau de macaroane.
 
Pireu de morcovi cu miere
 2 morcovi
 ½ lingurita cu ulei de masline
 ½ lingurita cu suc de lamaie
 ½ lingurita de miere
Se curata morcovii si se taie in bucati mici. Se pun intr-o cratita si se acopera cu apa rece, se adauga mierea si uleiul, apoi se pune la fiert si se lasa sa fiarba pana da in clocot. Se micsoreaza focul, se acopera cratita si se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ 20 de minute. Se zdrobeste totul cu mixerul si se amesteca cu sucul de lamaie.

Rosie umpluta
o rosie frumoasa, un galbenus de ou, ½ esalot (hasma), un pic de ulei de masline, 25 g miez de paine inmuiat in lapte, un varf de sare, 1-2 masline negre curatate de sambure.
Preparati amestecul din galbenus de ou, esalot tocat, masline si sare. Goliti rosia de miez si umpleti-o cu acest amestec. Asezati rosia intr-o cratita unde ati pus un strat de ulei de masline si coaceti-o la foc moale. Rosia poate fi servita cu garnitura de orez alb sau de macaroane.

Crochete de merlan
1 fileu de merlan; 2 cartofi; ½ ou; unt; sare; patrunjel tocat
Se fierb cartofii in apa sarata
Se trece prin masina de tocat fileul de peste crud. Se curata si de zdrobesc cartofii.
Se amesteca merlanul cu cartofii, se adauga patrujel, sare si o jumatate de ou. Se fac crochetele. Se pun intr-o forma rezistenta cu unt cat o nuca.
Se lasa sa se rumeneasca cateva minute la cuptor

Crochete de peste cu conopida
 (preparare: 15 min./coacere: 4 min.)
1 ceasca de pireu de conopida; 80 g de carne de morun proaspat; 1 felie de paine fara coaja; 1 lingurita de ulei; 2 frunze de tarhon (sau de creson); suc de lamaie; sare; lapte degresat
Spalati, apoi pasati pestele cu mixerul. Puneti pestele pasat intr-un castron si adaugati miezul de paine inmuiat in prealabil in lapte si stors, tarhonul curatat si sucul de lamaie. Amestecati totul astfel incat sa obtineti un amestec omogen. Adaugati un praf de sare. Faceti rulouri. Intr-o tigaie rumeniti crochetele 4 minute. Serviti-le apoi cu pireul de conopida incalzit

File de batog cu sos verde
1 file micut de merlan (40-50 g.); 1 lingura (rasa) cu faina; 100 ml de lapte; putina nucsoara praf; o mana de frunze de spanac (sau de creson); o bucatica de unt cat o aluna
1 - Spalati cu grija frunzele de spanac, puneti-le intr-o craticioara, fara apa sau unt, acoperiti craticioara si lasati-o 5 minute pe foc mic. Dupa aceea, scurgeti spanacul si treceti-l prin mixer.
2 - Intre timp, fierbeti laptele pana da in clocot, apoi, puneti-l deoparte. Intr-o craticioara, topiti untul la foc mic pana cand face putina spuma. Adaugati faina, si amestecati bine pentru a nu se forma cocoloase. Turnati, apoi, laptele cald si nucsoara, si amestecati bine. Lasati sa fiarba la foc foarte mic timp de 5 minute, amestecand in continuu, pana cand sosul alb se ingroasa. Luati craticioara cu sosul de pe foc. Adaugati frunzele de spanac zdrobite in acest sos si amestecati bine.
3 - Fierbeti pestele in baie de aburi (sau in apa cu diferite mirodenii) timp de 5 minute. Dupa ce a fiert, scoateti-i oasele si faramitati-l. Turnati sosul deasupra si serviti.
Puteti servi acest fel de mancare cu putin orez sau morcovi fierti in apa

Morun cu gris
1 felie de morun; 20-25 g gris; ½ ½ pahar de lapte; unt; sare
O felie mica de morun se fierbe la bain-marie. Se stropeste cu suc de lamaie. Se desface in lamele. Se fierbe grisul 10 minute in lapte. Se sareaza, se adauga unt si cateva picaturi de ulei de masline. Se prepara un pireu de rosii. Se amesteca totul.

Crema de egrefin/morun afumat
1 cartof mare; 80 g de file de egrefin afumat; 200 ml de lapte semismantanit; o jumatate de ceapa; o frunzulita de dafin; 2 lingurite cu smantana proaspata.
Se desareaza pestele in apa rece timp de o ora si jumatate, schimband apa la fiecare sfert de ora. Se pune, apoi, pestele intr-o cratita cu lapte fierbinte si se lasa sa fiarba in jur de 5 minute. In acest timp, se taie ceapa marunt, si se taie si cartoful. Se scoate pestele din lapte, si in locul lui se pun ceapa tocata marunt, dafinul si cartofii (legumele trebuie sa fie complet acoperite cu lapte, de aceea mai puteti adauga lapte daca este necesar). Se lasa sa fiarba pe foc mic aproximativ 20 de minute. Dupa ce legumele au fiert, se scoate frunza de dafin, se zdrobesc legumele si se amesteca cu smantana proaspata pana se obtine o crema groasa. In final, se adauga egrefinul afumat, care a fost in prealabil farimitat, se amesteca si se serveste.

Piure de pui cu legume
230ml apa, 1 piept de pui, 60g orez, 3 morcovi, 120g fasole verde
Apa cu puiul si orezul se fierb la foc mic, intr-o oala cu capac pentru 20 de minute.Se adauga morcovii intregi si fasolea verde si se mai fierb 10 minute.Scurgeti amestecul din oala, pastrand zeama deoparte, apoi faceti un piure, adaugand atata zeama rezultata cat este nevoie pt. a obtine consistenta dorita.
Se serveste calda sau se pastreaza in congelator, in portioare mici.

Pui cu orez si morcovi
40 g de carne de pui (a se evita grasimea), 30 g de orez, 1 morcov mare ras, 250 ml de apa, o bucatica de unt, 2 linguri cu suc de portocale
Se rumeneste puiul taiat in bucatele. Se adauga orezul, morcovul ras si apa. Se da in clocot, apoi se lasa sa fiarba la foc mic 20 de minute. Se scurg toate, se pun pe o farfurie adanca si se amesteca cu untul si cu sucul de portocale. Se poate servi.

Ostropel din pui cu piureu de cartofi
Timp de pregatire: 12-15 min
Timp de coacere (ostropel) : 1-½ ora
Timp de fierbere (cartofi) : 15 min.
Ingrediente:
Piureul de cartofi: 2-3 cartofi mari, sare, 30-40 g.unt, lapte cat cuprinde
Ostropelul: 1-2 piept de pui (sau 2-3 copane de pui), sare, piper, un praf de cimbru, ½ cutie cu rosii in bulion, sau 3-4 linguri cu bulion de rosii, 3-4 catei de usturoi taiati felii; optional - 1-2 lgt. Vegeta, 1-2 lg. vin (alb sau rosu)
Se pune intr-un vas de Jena carnea de pui se condimenteaza se toarna apa (cat sa cuprinda toata carnea), se toarna rosiile (pasate cu furculita - bine) sau bulionul, usturoiul, vegeta si se pune un capac sau folie de aluminiu.
Se lasa la cuptor timp de cel putin 1 h. apoi se pune vinul (optional) si se mai da la cuptor (fara capac) pret de inca 15-20 min. Se pune ostropelul in farfurie asezonat cu piureu de cartofi si se poate servi cu salata verde, sau de castraveti acri sau gogosari.

Ficat la cuptor in plic
1 ficat de pasare, 1 lingurita de unt, sare
Se spala ficatul, se asaza pe o hartie pergament, se pune o lingurita de unt. Se impacheteaza ficatul in hartie, se asaza intr-un vas mic care se pune in cuptor 20-30 min, controland sa nu se arda hartia. Ficatul astfel fript se toaca si se adauga sare. Se poate servi cu garnitura de piure de legume.

Ficat de miel cu morcovi
 (preparare 10 min./coacere: 20 + 8 min.)
 25 g ficat de miel, 150 g morcov, 1 bucata de unt de marimea unei alune, 1 praf din foi de dafin pisate, 1 praf de sare
Curatati si spalati morcovii. Taiati-i cubulete. Fierbeti-i intr-un pic de apa timp de 20 de minute. Pasati-i cu furculita si incorporati dafinul pisat si untul. Prajiti ficatul fara ulei intr-o tigaie de teflon. Dati-l repede prin masina de tocat si serviti-l imediat.

De la 9 luni

Mancare gratinata de dovleac
100 g de dovleac, o jumatate de ceapa dulce, 1 cartof, 10 g de parmezan, putina branza gen svaiter rasa, putina sare, putina nucsoara (facultativ), o bucatica de unt de marimea unei alune
Se curata legumele (dovleac, ceapa si cartof), se taie in bucati si se pun intr-o cratita cu apa sarata. Se lasa sa fiarba pana dau in clocot, apoi se lasa sa clocoteasca 20 de minute (legumele pot fi fierte si la abur in jur de 30 de minute). Dupa ce au fiert, legumele se scurg si se zdrobesc pana se obtine un pireu. Se amesteca cu untul, nucsoara si parmezanul. Se pune totul intr-un vas, se presara branza tip svaiter rasa si se baga in cuptor sa se rumeneasca. Se serveste avand grija sa nu fie prea fierbinte.

Piure alb
30 g de orez alb, 1 lingura de smantana proaspata, 1 bucatica de unt de marimea unei alune
Se pune orezul intr-o cratita cu apa sarata, in clocot si se fierbe 20 de minute. Se scurge orezul si se striveste pana devine ca un Piure, apoi se adauga smantana proaspata si untul, si se amesteca totul bine. Se poate servi.

Piure de «pois cassés » (mazare uscata)
o mana de mazare uscata, 1 morcov, 1 bucatica de unt de marimea unei alune
Se pune mazarea uscata intr-o oala, se acopera cu apa rece (nu mai multa de 1/3 din inaltimea oalei). Se acopera cu capacul si se pune la foc mare, lasandu-l sa fiarba 20 de minute. Se scurge mazarea, si se pastreaza apa in care a fiert. Se striveste mazarea si se adauga, daca este nevoie, apa in care a fiert pentru a o dilua putin (nu foarte multa apa, deoarece nu se face supa). Se poate adauga si putin iaurt gros la 40% m.g. Se pune, apoi, untul si se serveste Pireul.
“Va fi excelent cu sunca presata sau afumata!”.

De la 10 luni

Ghiveci de legume
1 dovlecel mic taiat cubulete, 1 cartof taiat cubulete, 1morcov dat pe razatoare, un pic de telina data pe razatoare, 1 ceapa tocata marunt, 1 ardei gras tocat marunt, 2 rosii date pe razatoare (fara pielita), 3 linguri de orez, 1 lingurita de vegeta, 2 linguri ulei de masline, facultativ: carnita de pui sau ficatel.
Pui toate ingredientele intr-o oala (eventual sub presiune), apa sa treaca peste ele (cam de 2 degete) si pui la fiert.
Intr-un sfert de ora sunt gata.

Ghiveci de legume cu orez
2 cartofi, 2 ardei, un dovlecel, o ceapa, 100g orez, o lingura pasta de tomate, putin patrunjel, sare.
Toate legumele se spala si se taie cubulete mici apoi se pun intr-o cratita cu putin ulei si apa cat sa le acopere.se fierb inabusit. Orezul se spala si se fierbe separat in 2 cani de apa.cand a fiert orezul il amestecam cu legumele si mai completam cu o cana de apa.se adauga pasta de tomate si se mai fierbe 15-20min, amestecand mereu sa nu se prinda.se pune putina verdeata si sare.

Tarta cu dovlecel
 (pregatire: 10 min./coacere: 10 + 20 min.)
150 g dovlecel, 1 nuca de unt, 1 praf de sare, Patrunjel tocat, 1 ou 2 linguri branza de vaci
Spalati dovlecelul, curatati-l de coaja, apoi taiati-l rondele. Fierbeti la abur timp de 10 minute. Dupa ce s-a racit putin, mixati-l cu mixerul. Bateti oul ca pentru omleta, adaugati branza, pireul de dovlecel si praful de sare. Puneti amestecul intr-o forma unsa cu unt si coaceti in cuptor la bain-marie timp de 20 minute (termostat 7).

Piure de urzici, loboda, stevie - pentru copiii peste varsta de 10 luni
Se prepara la fel ca puireul de spanac.

Piure de cartofi copti, cu ou, rosii si parmezan ras
1 rosie, 3-4 cartofi potriviti, 3 lingurite unt, 100 g lapte, 1 galbenus.
Se fierb cartofii in coaja sau se coc. Se cojesc si se paseaza fierbinti, se adauga lapte cald, un praf de sare si se bate cu telul sau mixer-ul. Se adauga untul amestecat cu galbenusul. Se asaza intr-un vas. Deasupra se pun felii de rosii, lapte si parmezan ras. Se pune la cuptor incins, 5-10 min

Placinta cu carne (brinza, mere)
Aluat: 100ml lapte, 1 lingura drojdie, 200gr. Unt (margarina), 450gr. Faina, 2 oua intregi 1 galbenus (albusul se bate spuma si se unge placinta inainte de a fi bagata in cuptor)
Se face o maia din lapte caldut si drojdie si se lasa deoparte pt. ½ ora. Se adauga apoi oualele, untul, faina si se framinta bine (nu exagerati) si se tine apoi la frigider timp de ½ ora. Se intinde o foaie, se aseaza in tava unsa si tapetata cu faina, se pune umplutura si apoi deasupra cealalta foaie.
Umplututri:
I) 2 cepe, 3/4 kg carne tocata (pui sau vita pt. cei mici), 1 pahar mare de piure de cartofi, patrunjel, 1 lingurita Vegeta (sau doar putina sare, de gust)
Se caleste un pic ceapa (sau doar un pic inabusita cu apa), se adauga carnea tocata si se lasa sa fiarba bine, apoi condimentele. Se amesteca apoi cu piureul si se pune in tava.
II) 2-3 oua batute, brinza sarata sau dulce (½ kg), zahar sau sare dupa gust, patrunjel sau vanilie si stafide, dupa cum vreti placinta (dulce sau sarata)
III) 5-6 mere date prin razatoare, amestecate cu 2-3 linguri de zahar si un pic de scortisoara.

Omleta cu branza
2 oua (pentru copii sub un an folositi doar galbenusul), 2 linguri formula sau lapte matern sau lapte de vaca (depinde de varsta copilului), 2 linguri cascaval ras, 1 lingura unt
Se bat ouale cu laptele pana devin spumoase.Se adauga branza rasa.Intre timp untul se pune la topit, intinzandu-se bine pe suprafata tigaii.Adaugati amestecul de mai sus si coaceti la foc potrivit, amestecand constatnt, pentru aproximativ 4 minute.Se serveste calda.

Piure de cartofi copti cu ou, rosii si parmezan ras
1 rosie, 3-4 cartofi potriviti, 3 lingurite unt, 100 g lapte, 1 galbenus.
Se fierb cartofii in coaja sau se coc. Se cojesc si se paseaza firbinti, se adauga laptele cald, un praf de sare si se bate cu telul sau mixerul.Se adauga untul amestecat cu galbenusul. Se aseaza intr-un vas. Deasupra se pun felii de rosii, lapte si parmezan ras. Se pune la cuptor incins 5-10 min.

Salata de morcovi cu mere
 (pregatire: 10 min.)
60 g morcovi; 15 g mar; 1 praf de sare; 10 picaturi de zeama de lamaie; 1 lingurita ulei de floarea-soarelui
Spalati morcovul si marul, apoi curatati-le de coaja. Radeti foarte fin. Amestecati totul si serviti.

Sos olandez
3 linguri lapte sau smantana, 40 g unt, 1 galbenus, sare, zeama de lamaie.
Se incalzeste untul, se amesteca cu galbenusul batut cu lapte, smantana sau supa. Se lasa la bain-marie la foc mic sa se ingroase putin, fara sa fiarba. Se potriveste dupa gust cu sare si lamaie. Se serveste cu carne fiarta sau tocata.
Spanac florentin
200-250 g spanac, 2-3 rosii, 2-3 lingurite smantana, parmezan ras, unt.
Se curata spanacul si se spala, se pune intr-o cratita cu putin ului si apa, pana se inmoaie. Se spala rosiile, se taie si se pun intr-o tava unsa cu unt, sa se rumeneasca la cuptor. Spanacul se pune intr-o forma unsa, deasupra se pun rosiile, se presara parmezan ras si se mai lasa 10-12 min. la cuptor.

Spanac cu orez
1 fir de praz (sau ceapa verde); 1 ceasca mica de orez; 2 cesti de apa; putin spanac proaspat sau congelat; putin marar; 2 linguri ulei de masline, un praf de sare, daca vreti
Se pune uleiul la incins si se caleste putin prazul (ceapa verde).Adaugam spanacul si la putin timp orezul si apa.Mestecam si avem grija sa nu se lipeasca.Daca mai e nevoie, mai punem putina apa.Aproape de sfirsit punem si mararul si

Coronita de orez cu sunca
 (pregatire: 10 min./fierbere: 20 min.)
40 g orez, 25 g sunca, 1 praf sare, 1 lingurita faina, 50 ml lapte, 1 praf de nucsoara
Puneti la fiert 1 litru de apa in care ati adaugat un praf de sare. Cand incepe sa fiarba, adaugati orezul si fierbeti timp de 20 minute. Separat, desfaceti faina cu laptele, intr-o cratita. Tineti pe foc pana se umfla faina, amestecand continuu, pentru a nu se lipi. Adaugati praful de nucsoara. Scurgeti orezul si asezati-l pe o farfurie sub forma de coronita.
 In mijlocul acestei coronite puneti sunca tocata marunt. Inveliti coronita de orez cu sosul alb din faina si lapte.

Pui cu orez si curry
40 g de escalop de pui (sau piept de pui); 1 mar dulce; 30 g de orez; putin praf de curry dulce pentru bebelusi; 1 lingura cu lapte de cocos; 25 cl (250 ml) de lapte semismantanit (pasteurizat); 1 lingura cu suc de lamaie; unt cat o aluna
Se curata marul, i se scot samburii, se taie in bucatele si se stropeste cu sucul de lamaie (ca sa nu se innegreasca). Se taie escalopul de pui in bucatele. Se pun bucatelele de pui si cele de mar intr-o cratita cu lapte. Se adauga praful de curry dulce si se lasa sa fiarba la foc mic in jur de 20 de minute. Apoi, se pun laptele de cocos si untul, si se lasa sa fiarba inca 10 minute. Intre timp, se spala orezul, se pune intr-o cratita cu apa sarata care clocoteste si se lasa sa fiarba 20 de minute (cu exceptia cazului in care se foloseste orez care fierbe rapid). Se aseaza orezul pe o farfurie, si sosul cu pui si curry pentru bebelusi alaturi. Se serveste.

Chiftelute din piept pui
1 piept de pui, 1 ardeiverde/rosu, 1 ou, 2 fire ceapa verde, 2 catei usturoi, 1 rosie mica, sare, piper.
Se dezoseaza pieptul, se taie fasii si se pune in robot/mixer cu celelalte ingrediente spre a fi tocate. Din pasta rezultata, se ia cu lingurita si se ruleaza prin faina, rezultand o chifteluta.
Se prajesc in ulei in ceaun sau tigaita.

Perisoare
500 ml. Apa sau supa de zarzavat / 200 gr. Carne fara os / 50 ml. Lapte / 1 felie de paine
Carnea se curata de piele si de zgarciuri. Se toaca prin masina de tocat impreuna cu o felie de paine inmuiata in lapte. Se adauga sare si verdeata tocata. Din aceasta compozitie se fac cu mana bile de marimea unor nuci mici. Se scufunda in apa fierbinte sau in supa de zarzavat. Se servesc cu supa sau separat, zdrobite, cu sos de legume (vezi mai sus).
Perisoarele se pot fierbe si in aburi. Se pun intr-o strecuratoare care se aseaza deasupra unei oale cu apa care fierbe. Se acopera cu capac. Se fierb astfel 40-45 minute. Pentru a verifica daca este bine fiarta, se desface o perisoara.

Rulada de praz cu sunca
2 fire de praz, 4 felii de sunca, cascaval ras, sos Bechamel
Taiati prazul in lungime si spalati-l bine de pamant. Fierbeti-l in apa clocotita cu putina sare pana se inmoaie.
In timp ce prazul fierbe, pregatiti sosul Bechamel. Asezati pe fiecare felie de sunca jumatate de fir de praz si putin cascaval ras. Rulati feliile de sunca si asezati-le intr-un vas pe care il veti introduce in cuptor. Acoperiti cu sos bechamel si cascaval ras. Lasati la gratinat cateva minute.

Mancarica de cod cu porumb (O sursa buna de Vitamina C, B, calciu si betacaroten.)
1 cartof de marime medie curatat si taiat cubulete, 1 lingurita patrunjel verde, 2 foi dafin, 100g fileu de cod, 300ml lapte, 100g boabe porumb (congelate)
Puneti pestele la fiert in lapte, impreuna cu cartoful si frunzele de dafin.Lasati la foc mic 10 minute, sau pana ce pestele incepe sa se desfaca.Scoateti pestele, cartoful si dafinul intr-un vas si pastrati-le calde.In laptele ramas puneti porumbul si fierbeti pentru 2-3 minute.Adaugati la loc pestele si cartoful, impreuna cu patrunjelul tocat si mai dati un clocot.Cand sunt gata, pasati-le ca pe un piure.
Se serveste cald.

Peste cu orez.
File de salau sau alt peste slab facut in tigaie de teflon, fara grasime. Maruntit cu atentie intre degete sa nu aiba oase mici.
Orezul ales (e o nebunie cu orez basmati) fiert in putina apa, daca scade mai adaug pe parcurs, sa ramana bob cu bob, cu un praf de sare, scortisoara si nucsoara. Amestecat totul.

Pasta de branza cu ficatei
1 cutiuta branza Almete (cu verdeata), 5-6 ficatei de pui. Cantitatile sunt orientative.
Ficateii se fierb foarte bine. Cand sunt fierti se scot si se pun la scurs pt. cateva minute, apoi se zdrobesc cu furculita si se adauga peste branza. Se amesteca pana se omogenizeaza. Se poate sevi pe paine sau cu piure de cartofi.

SUPE SI CIORBITE

De la 8 luni

Supa de vita cu orez
150 gr carne manzat, 1 morcov, 1/ 2 telina, 1 ceapa, 2 linguri orez, 1 legatura patrunjel verde
Carnea se taie cubulete si se fierbe, impreuna cu legumele si orezul (mai intai se fierbe bine carnea). Se toaca marunt patrunjelul si se pune in supa. Se paseaza, zeama se bea separat, ca fel 1.

Ciorba de macris 
(preparare: 10 min./fierbere: 35 min.)
50 g de frunze tinere de macris, 150 g cartofi, 1 lingura de smantana proaspata, 1 praf de sare
Spalati legumele. Alegeti frunzele de macris. Curatati si taiati cartofii in rondele.
Puneti totul intr-o cratita cu 30 ml apa. Acoperiti si fierbeti la foc mic 35 de minute.
Pasati cu mixerul. Puneti inapoi in cratita, adaugati smantana si puneti-o pe foc.

Supa crema de cartofi
1 litru apa, 300 g cartofi curatati, 1 ceapa, sare, unt, verdeata tocata, lamaie, 1 ou, smantana.
Se clocoteste apa. Se adauga ceapa lasand sa fiarba 20 min, apoi adaugi cartofii curatati si taiati cuburi. Dupa ce au fiert se paseaza prin sita; adauga sare. Drege cu un ou batut cu smantana si adauga patrunjel verde si lamaie.

Supa de gris cu rosii
100 gr rosii, 180 ml lapte, 3 lingurite gris
Rosia se taie in doua si se indeparteaza samburii, apoi se coace 10 minute.
Apoi, se amesteca rosia cu laptele pana cand lichidul se omogenizeaza. Apoi, se adauga grisul, turnat in ploaie. Se fierbe timp de 10 minute la foc mic, amestecand continuu cu o spatula de lemn.
NOTA: rosia se poate inlocui cu: dovlecei, spanac, fasole verde, ardei etc. Fara rosie se poate da la sugari de la 4 luni.

Ciorba de rosii cu orez
400 g apa, 250 g rosii, 1 ceapa, 1 morcov, 1 radacina patrunjel, 1 ardei gras, 1 lingura orez, 1 ou, 1 lingura faina, 2 lingurite unt, patrunjel verde.
Se pune apa la fiert; cand clocoteste se adauga legumele bine spalate. Se lasa sa clocoteasca pana sunt aproape fierte, apoi se pun rosiile taiate. Cand toate legumele sunt fierte se strecoara zeama si zarzavatul se paseaza. Se pune din nou la fiert cu orezul. In loc de orez se pot pune zdrente facute dintr-un ou batut cu faina, pana se face ca o smantana groasa. Se pun cand fierbe ciorba. Dupa ce totul este fiert se pune patrunjelul tocat marunt si untul. Se serveste calda.

Supa-crema de legume
Morcov, ardei, dovlecel, telina, conopida, sfecla rosie, cartofi, 2 linguri smantana,  1 ou (optional, cand bebe e mai mare)
Mod de preparare: Se pun la fiert morcovii.Cand sunt aproape gata se adauga ardei, dovlecel, telina, conopida, sfecla rosie si cartofii.Se fierb toate bine.Se scot din apa, se mixeaza si se mai pun la fiert adaugand verdeturile.La sfarsit se ia oala de pe fac si se adauga oul batut cu smantana.Mod de servire: Pentru copii mai marisori se poate servi cu crutoane.

Supa buna buna :)
1/3 morcov mare, 2cm patrunjel, ½ ceapa mica sau praz, telina, cat o nuca, pastarnac un pic mai mult, e f. dulce si gustos
se pun la fiert in 700 ml apa.
peste 15 min adaugi: 3cm dovlecel, putin ardei capia, un cartof mic, 1-2 buchetele broccoli, 1-2 buchetele conopida, o rosie mica cat o nuca (am gasit la profi intr-o cutiuta numai rosii mici, din israel). Mai lasi sa fiarba pana scade apa si ramane doar cat sa cuprinda legumele, chiar mai putin.f.impsa nu arunci apa in care au fiert, arunci din vitamine, mai bine o lasi sa mai scada.dupa ce am stins focul adaug putin patrunjel verde si o lingurita de ulei masline presat la rece.la blender mixez totul, mai putin:coaja de la rosie (si semintele) si ardei, semintele de la dovlecel, telina si patrunjelul radacina.aaaa, cartoful nu-l pun tot, ci mai adaug daca mi se pare ca nu e asa cremos.iar ceapa da un gust f. Bun

De la 9 luni

Ciorba de carne de vaca cu perisoare           
500 g apa, 200 g carne fara os, 2 cepe mici, 1 morcov, 1 radacina patrunjel, 150-200 g os de vaca, 2 lingurite de orez, partunjel verde, sare.
Se pune la fiert osul in apa cu sare. Se fierbe pana scade apa la jumatate, apoi se completeaza apa pana la la 500 g. Cand da in clocot se adauga zarzavatul spalat, curatat si taiat marunt in ordinea: ceapa, morcov, patrunjel.Separat, carnea se toaca, se adauga putin miez de paine alba, un praf de sare; se fac perisoare si se pun in supa. Se adauga orezul spalat si se lasa sa fiarba. Se acreste cu zeama de lamaie sau bors. Se bate cu ou si cu smantana.

Supa crema de legume cu lapte
1 litru apa, 1 morcov, 1 ceapa, 1 radacina patrunjel, 200 g cartofi, ½ lingurita unt, 1 lingurita faina, 150 g lapte, patrunjel verde.
Se fierb zarzavaturile spalate, curatate si tocate foarte fin, in apa clocotita. Se paseaza, se adauga sare, se pune din nou la fiert. Separat, se face un sos alb din 1 lingurita de unt, 1 lingurita de faina, stins cu lapte. Se amesteca cu supa. Se lasa sa mai dea 2-3 clocote impreuna. Se pune verdeata tocata fin. Se pot adauga, cand e calduta, cateva picaturi de lamaie.

Supa din verdeturi de primavara
10g unt, 10 g faina, 10-20 g verdeturi (care se gasesc primavara), cateva felii de franzeluta. Se spala verdeturile in multe ape, se taie fin si se inabusa in 5 g unt, 5 minute. Din restul de unt, cu faina, se face un sos alb, se stinge cu 60 g apa sau supa si se fierb 20 minute. Se adauga verdeturile taiate marunt, 1 lingurita smantana si zeama de lamaie.

Ciorbita pt. mici si mari
Toc legumele (o ceapa, 1 morcov, un pic de telina, un ardei gras - tocate la robot si 2-3 cartofi taiati cubulete) si le pun la fiert in apa cu vegeta (1 lingura).  Cand sunt fierte pe jumatate adaug carnea de pui. Cand e fiarta carnea adaug borsul (700-800ml, depinde cat de acru e), un pahar suc de rosii si taiteii, eventual apa daca mai trebuie sau daca ti se pare prea acra ciorba. Din momentul in care da in fiert mai las sa clocoteasca 5 min dupa care opresc focul si adaug zdrente de ou (un ou +2 polonice zeama din ciorba le bat un pic si torn in ploaie) si leustean verde tocat marunt.

Supa pokeras
1 morcov, 1 cartof, partea alba a unei bucati de praz, 25 cl (250 ml) de lapte semismantanit, 20 g de paste fainoase forme de poker sau diferite forme, putina sare, bucatica de unt cat o aluna
Toate legumele se spala, se curata si se taie in bucati, apoi se fierb in bain marin 20 de minute.
Dupa aceea, legumele sunt zdrobite, si se pun intr-o cratita cu lapte si sare, si se lasa sa fiarba inabusit, pe foc mic 10 minute. Se pun si pastele fainoase in cratita si se mai lasa sa fiarba 5 minute, amestecand incontinuu.

Bors de perisoare
½ kg carne de vaca, 1 ou, 2 cepe, patrunjel verde, sare, piper, ½ l bors, 1 morcov, 1 radacina de patrunjel, 1 telina mica, 1 lingura cu orez, 2 linguri smantana, 1 galbenus.
Se fierb legumele in 1 ½ l apa cu sare. Intre timp, se toaca carnea impreuna cu ceapa. Se amesteca cu oul, orezul, sarea, piperul si verdeata. Se fac perisoare cu mana uda si se pun la fiert in oala cu zarzavat. Dupa o jumatate de ora se adauga borsul clocotit si verdeata taiata marunt. Borsul se drege cu putina smantana si cu un galbenus

De la 10 luni

Supa de gris cu rosii
(pregatire: 20 min./fierbere: 20 + 10 min.)
100 g rosii, 180 ml lapte, 3 lingurite gris
Spalati rosia si opariti-o pentru a-i scoate pielita. Taiati-o in doua. Indepartati samburii. Inveliti rosia intr-o folie de aluminiu si puneti la cuptor pentru 20 minute (termostat 7 sau la o temperatura de 210°C). Amestecati rosia cu laptele pana cand lichidul se omogenizeaza. Turnati lichidul intr-o cratita siadaugati grisul in ploaie. Fierbeti timp de 10 minute la foc mic, amestecand continuu cu ajutorul unei spatule din lemn. (Rosia se poate inlocui cu alte legume: spanac, dovlecei, fasole verde, ardei etc.)

Supa de morcovi cu orez
 (pregatire: 15 min./fierbere: 40 min.)
100 g de morcovi, 1 catel de usturoi, 20 g orez, 25 ml apa, un praf de sare
Spalati morcovii si curatati-i. Radeti-i pe razatoarea fina. Radeti si catelul de usturoi.
Inabusiti morcovii in sucul lor intr-o cratita pe foc mare. Adaugati apa si lasati sa dea in clocot, apoi faceti focul mic si turnati orezul in ploaie si un praf de sare. Acoperiti si lasati la foc mic timp de 40 minute.

DESERTURI DELICIOASE

De la 8 luni

Banana cu ciocolata
1 banana, 5 patratele de ciocolata cu lapte (sau amaruie, dupa gust)
Se taie toata banana pe lungime, se pun patratelele de ciocolata in interiorul bananei, si se baga la cuptor, la temperatura medie, un sfert de ora. Se asteapta putin pentru a se raci. Desertul este gata!!!

Sufleu de cartofi dulci si de caise
4 caise frumoase, bine coapte (sau 5 caise uscate), nectar de caise, ½  ceasca cu iaurt, ½ cartof dulce, de marime medie, fiert, 1 lingurita cu zahar pudra
Se lasa caisele uscate sa se inmoaie in nectar toata noaptea. Se strivesc caisele, se amesteca cu nectarul si cu iaurtul natural pana se obtine un pireu. Se adauga jumatatea de cartof si zaharul. Se amesteca bine pana se obtine consistenta unei budinci. Pentru ca sufleul sa fie mai moale, mai fluid se pune mai mult nectar de caise. Se serveste.
Branza dulce/sarata 
un sfert de branza dulce, ¼ para curatata de coaja si taiata in bucati, 1 lingurita cu apa sau cu suc de pere, 3 linguri cu cascaval ras
Se pun branza dulce, perele, apa sau sucul de pere in mixer, se zdrobesc si se amesteca pana se obtine un pireu. Se garniseste cu cascaval. Se poate da bebelusului sa manance aproximativ o treime de ceasca.

Mar cu banana la cuptor
Pentru 2 portii: 1 mar, 1 banana, 1 ½  zahar, ½ lamaie, 2 frunze de menta
Din doua foi de aluminiu se confectioneaza doua corabioare mici. Se curata fructele si se taie in cubulete (atentie la samburii de mar). Se stropesc fructele cu sucul de lamaie pentru a-si pastra vitaminele si a nu se innegri. Deasupra fructelor se presara zaharul si bucatele de menta. Se pun fructele in corabioare, care se inchid si se dau la cuptorul incalzit in prealabil la 220°C (termostat 7), unde se tin 15 minute. Se serveste caldut, avand grija la bucatile de menta.

Salata de fructe
2 mere, 1 para, 1 banana, 1 portocala, zeama de la ½ lamaie, sucul de la un mar, sucul de la o portocala, 50g frisca de casa (½ pahar de smantana batuta cu 2 linguri zahar pudra) , boabe de strugure pentru ornat
Fructele se spala si se curata de coaja.Marul se taie cubulete, iar restul fructelor feliute.Se pun intr-un bol, se adauga sucul de fructe si se amesteca. Se serveste ornata cu frisca si boabe de strugure.

Gris cu lapte caramel
100 g apa, 12 g gris, 150 g lapte, 12 g zahar, 1 lingurita unt, 1 lingurita dulceata de visine
Se arde zaharul caramel, se stinge cu lapte amestecat cu apa. Cand clocoteste se adauga grisul in ploaie si se fierbe 10-15 min. Cand s-a racit pe jumatate, se amesteca cu untul si dulceata de visine.

Budinca de orez pasat cu branza de vaci
1 ceasca de cafea plina cu orez, 100 g branza de vaci, 30 g zahar, 250 g apa+lapte, 30 g unt, 1 ou, sare.
Orezul ales si spalat se pune la fiert cu apa amestecata cu lapte si un praf de sare; daca scade mai adaugi apa. Se fierbe orezul pana se zdrobeste si scade apa. Se trece prin sita. Pasta obtinuta se amesteca cu branza de vaci, se adauga galbenusul de ou frecat cu zaharul si la urma albusul spuma. Se unge cu unt o cratita, se imbraca cu pesmet si se toarna compozitia, adaugand un pic de unt si deasupra. Se lasa la cuptor 40 de minute.

Branza de vaci cu galbenus de ou
150 g branza de vaci proaspata, 1 galbenus de ou, 2 lingurite zahar, 2 lingurite unt, coaja de lamaie sau vanilie.
Se freaca spuma galbenusul cu zaharul, apoi se adauga treptat branza de vaci. Se freaca pana se obtine o crema, in care se adauga untul frecat separat, vanilia si coaja de lamaie. Se serveste ca desert sau la masa de la ora 10.

Sos de vanilie
1 galbenus, 250 g lapte, 20 g zahar, vanilie.
Se fierbe laptele cu vanilie. Separat se freaca galbenusul cu zaharul, se amesteca cu laptele clocotit si se lasa pe foc pana incepe sa se ingroase, avand grija sa amesteci mereu. Se serveste rece.

Crema de branza cu mere
150g branza vaci, 150g mere, 1 lingurita de zahar, 1 lingurita scortisoara
Branza de vaci se freaca bine cu zaharul pana devine o crema.
Merele curatate, rase pe razatoarea de sticla, se calesc fara grasime 5 min.
Se racesc si se amesteca bine cu crema de branza si cu scortisoara. La masa poate fi adaugat suc proaspat de portocale.

Biscuiti fara ou pt. cei mici
375g faina, 250 g margarina, 120 g zahar, ½ plic praf de copt, ½ pahar cu lapte
Toate ingredientele se amesteca si se intinde o foaie potrivit de groasa.
Biscuitii se pot taia in patratele sau cu forme speciale. Se coc la foc potrivit intr-o tava unsa cu unt.

De la 9 luni

Mamaliguta fiarta in lapte
250 ml. lapte, 100 ml. apa, 2 linguri mari pline malai, 2 linguri branza de vaci, 1 lingura smantana, putin unt, sare 
Se pune la fiert laptele indoit cu apa. Cand incepe sa clocoteasca se adauga malaiul "in ploaie". Se adauga sarea. Se fierbe timp de 25-30 minute, la foc mic, amestecand tot timpul cu o lingura de lemn. Cand mamaliguta este gata, se adauga untul si branza de vaci. Se amesteca bine. Se pune intr-o cescuta uda, apoi se rastoarna pe o farfurie. Deasupra se pune smantana. Se serveste calduta.
De la 10 luni

Galusti de gris cu lapte
1 ou, gris, 1 litru apa, 300 g lapte, 4 lingurite zahar, vanilie.
Se pune la fiert apa cu sare. Cand fierbe in clocot, se bate oul intreg si se adauga gris atat cat sa obtinem o pasta care nu curge, fara a fi insa vartoasa. Imediat ce ai pregatit compozitia de galuste, cu lingurita inmuiata in apa tai galusti foarte mici pe care le pui in apa care fierbe.
Se fierb galustele incercand una pe care o taiem in doua cu lingurita, controland daca a fiert si mijlocul. Galustele bine reusite cresc si sunt moi. Cand sunt fierte, se strecoara si se pun in laptele fiert separat cu zahar si vanilie. Se dau ca desert.

Papanasi fierti
150 g branza de vaci, 1 ou, 1 lingurita unt, 25 g faina, 30 g zahar, smantana.
Se freaca bine branza de vaci cu galbenusul, se adauga untul, faina si albusul batut spuma; se amesteca obtinand o pasta care se ia cu lingurita. Se pune la fiert apa cu sare si cand clocoteste se pun papanasii care se fierb 5-10 min. (se ridica la suprafata). Se scurg, se pun intr-o forma, se toarna smantana si se pun in cuptorul incins 5 min.

Budinca de mere
2 oua, 50 g zahar, 20 g unt, 30 g faina, 250 g mere rase.
Curata cateva mere, da-le prin razatoare si presara putin zahar. Separat freaca 50 g zahar cu unt, adauga galbenusurile, apoi faina in ploaie si merele, la urma albusurile batute spuma. Se coace Âl ora intr-o forma unsa si presarata cu pesmet. Se serveste cu sirop de fructe.

Budinca de lamaie
125 g lapte, 20 g unt, 20 g zahar, 20 g faina, 1 ou, 1 lamaie.
Din unt, faina si lapte se face un sos alb. Zaharul se freaca cu galbenusul si se amesteca cu sosul dupa ce acesta s-a racit, cu putina coaja de lamaie rasa, zeama de lamaie, iar la urma cu albusul spuma. Se coace sau se fierbe in baine-marie 30 min. intr-o forma unsa cu unt si presarata cu zahar.

Budinca de dovlecei
1 dovlecel, 20 g cascaval, 1 ou, smantana, sare.
Se curata dovlecelul de coaja si se scobeste miezul cu o lingurita. Se taie in cuburi mici si se fierb 10 min. in apa cu sare. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se amesteca poi cu galbenusul, cascavalul ras, albusul spuma, Â? lingurita faina si unt. Se rastoarna intr-o forma unsa cu unt si se toarna smantana. Se coace 20-30 min. si se serveste cald sau rece.

Budinca de griş
Ingrediente: 4 oua; 7 linguri de zahar; 6 linguri de gris; 1 L lapte; coaja de lamiie, esenta de vanilie
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma foarte bine. Galbenusurile se freaca cu 4 linguri de zahar, se adauga cele 6 linguri de gris si apoi albusurile, amestecind usor. Amestecul se toarna intr-o forma unsa cu un pic de unt sau margarina (tava inalta de 2L sau un vas inalt de Yena de acelasi volum). Se da la cuptor la foc mediu pentru cca. 15-20 minute. In paralel se fierbe 1L de lapte cu 3 linguri de zahar, coaja de lamiie si vanilia. Cind compozitia din cuptor este coapta (se verifica prin apasare usoara cu degetul) se adauga usor laptele si se mai lasa la cuptor 5-10 minute. Se serveste cald sau rece cu sau fara sirop sau dulceata.

Banana-orange gel   
1 lingura gelatina, ½ cescuta apa, 1 cescuta suc de portocale (proaspat), ½ cescuta suc concentrat de banana cu portocala, 1 banana mica feliata.
Intr-o tigaita mica se amesteca gelatina in apa; se lasa la muiat 1 minut; se pune pe foc mediu pana da in clocot, se adauga sucul si concentratul si se amesteca pana gelatina este dizolvata bine; se toarna jumatate din amestec intr-o tavita mica si pune in congelator pana se intareste (cca 10'); se scoate si se adauga un strat din feliile de banana, iar deasupra se toarna restul de amestec.Se lasa la frigider pina se intareste. Se serveste taiat cubulete.

Milk-shake cu fructe
120 ml de lapte semidegresat pasteurizat, ½ banana (sau orice alt fruct copt), zeama de la ½ lamaie, 2 linguri suc de portocale, zahar vanilat
Se curata si se taie fructul in bucatele, se stropeste cu zeama de lamaie si se zdrobeste. Se adauga laptele, zaharul vanilat, sucul de portocale si se amesteca totul pana se obtine o crema groasa.
Se serveste imediat cu biberonul care are tetina cu gaura mare sau canita.

Cocktail
400 g piersici din compot, 150 g iaurt de piersici sau caise, 200 ml suc de portocale, miere (optional)
Puneti totate ingredientele in mixer (sau blender) si amestecati bine. Daca doriti adaugati cateva cuburi de gheata in pahar.

Recenzii
Noutati!
Pesto de fistic,130g
Pesto de fistic,130g
29,00LEI
Cosul de cumparaturi
... este gol

Plasmon, Dalla Costa, Farmo, Derbe, Melinda, Orzo Bimbo, Cereal, Helan, Lo Bello Fosfovit, BiAglut Plasmon, Dalla Costa, Farmo, Derbe, Melinda, Orzo Bimbo, Cereal, Helan, Lo Bello Fosfovit, BiAglut Plasmon, Dalla Costa, Farmo, Derbe, Melinda, Orzo Bimbo, Cereal, Helan, Lo Bello Fosfovit, BiAglut Plasmon, Dalla Costa, Farmo, Derbe, Melinda, Orzo Bimbo, Cereal, Helan, Lo Bello Fosfovit, BiAglut Plasmon, Dalla Costa, Farmo, Derbe, Melinda, Orzo Bimbo, Cereal, Helan, Lo Bello Fosfovit, BiAglut Plasmon, Dalla Costa, Farmo, Derbe, Melinda, Orzo Bimbo, Cereal, Helan, Lo Bello Fosfovit, BiAglut Plasmon, Dalla Costa, Farmo, Derbe, Melinda, Orzo Bimbo, Cereal, Helan, Lo Bello Fosfovit, BiAglut Plasmon, Dalla Costa, Farmo, Derbe, Melinda, Orzo Bimbo, Cereal, Helan, Lo Bello Fosfovit, BiAglut Plasmon, Dalla Costa, Farmo, Derbe, Melinda, Orzo Bimbo, Cereal, Helan, Lo Bello Fosfovit, BiAglut Plasmon, Dalla Costa, Farmo, Derbe, Melinda, Orzo Bimbo, Cereal, Helan, Lo Bello Fosfovit, BiAglut

Copyright © 2010-2017 - Dino Dany
Powered by osCommerce